Home Blog Adel Ver(p)licht!

 

 

Wanneer je een 100 jaar oude lampenfabriek gaat verbouwen kun je natuurlijk niet aankomen met eenvoudige verlichting. Een simpele fitting met een doorsnee peertje erin is natuurlijk not done.

We zijn het aan onze stand verplicht om er iets bijzonders van te maken. Verlichting is namelijk niet alleen een manier om de ruimte meer zichtbaar te maken. De goede lichtkeuze kan een ruimte maken of breken. Licht zorgt voor sfeer, licht zorgt voor aankleding.

In de loop der jaren zijn er heel wat verbouwingen in de fabriek geweest, waar we constant getracht hebben de verlichting op de juiste manier toe te passen, om de ruimtes helemaal compleet te maken.

Hieronder een overzicht van (een deel van de) lichtprojecten, die vaak meer bijzonder zijn dan je op het eerste moment zou denken.

Ook dat is een (licht)kunst.

Uiteraard beginnen we met de nieuwe gevelletters. Deze letters zijn enkele maanden geleden geplaatste en gebaseerd op hetzelfde lettertype als de letters die tientallen jaren geleden op de gevel pronkten. Ditmaal uiteraard in duurzame LED-uitvoering

De entree aan de Annastraat is onlangs geheel vernieuwd. De verlichting is speciaal voor de Splendorfabriek met de hand gemaakt. Gouden accenten passen bij de gouden trapleuning en overige details in de ruimte.

Wanneer je de entree doorloopt kom je bij een recent gerenoveerd stuk Splendorfabriek. In dit ‘museum’zijn delen van de roemruchte geschiedenis terug te vinden. Dit bord was vroeger onderdeel van de gevelreclame. Saillant detail: dit bord heeft een speciale vermelding op de monumentenlijst, waarvan de Splendorfabriek deel uit maakt.

In dezelfde ruimte is ook deze ‘insmeltmachine’ te vinden. Met dit apparaat werden vroeger de glazen bollen aan de fitting gesmolten. Vorig jaar zijn er ruim 10 mensen nodig geweest om het gevaarte op zijn plek te krijgen!

Dit 80 jaar oude glas in lood is afkomstig van de oude energiecentrale in Nijmegen. In de flexwerkruimtes heeft het een nieuwe omlijsting gekregen en wordt het verlicht door led panelen. Op de achtergrond zie je ons eigen glas in lood aan de Annastraat

De grote bolvormige lampen in de gangen zijn bij de meeste mensen wel bekend. Wat niet iedereen weet is dat deze afkomstig zijn uit eigen fabriek. Polystone maakt al jaren lampenkappen in allerlei vormen en maten, die over de hele wereld verkocht worden.

Ook deze lampen in de nieuwe productiehal, die momenteel door Proud Nerds gebruikt wordt, zijn afkomstig van Polystone. De kappen zijn bedekt met echt bladgoud

Wederom werk van Polystone, ditmaal in de nieuwe flexwerkplek op de Gorterplaats, uitgevoerd in diverse kleurstellingen

Ook met ‘gewone’ Ikea lampen kan er een mooi effect bereikt worden, zoals hier in de ‘IdeeĆ«nkamer’, een van de nieuwe vergaderruimtes die binnenkort te huur zijn.

De grotere vergaderruimte heeft een bijzondere hanglamp gekregen. Deze matzwarte lamp van staal past goed bij de koperkleurige tegels aan de achterwand

De LED-panelen van melkglas zijn met de hand in te stellen. Zo kun je bijvoorbeeld je bedrijfskleuren instellen, of die van je klant die je op bezoek krijgt. Het witte vlak in het midden is het projectiescherm voor de beamer.

Ook de de boogverlichting in de productiehal is qua intensiteit en kleurstelling in te stellen. Met een 100 meter lange ruimte kun je zo bijzondere effecten creƫren!

 

Kijk dus wat vaker omhoog wanneer je door de fabriek loopt, en let op de bijzondere verzameling aan lampen, ze hangen er niet zomaar, er is over nagedacht!

 

adel ver(p)licht…

 

 

Splendor
talks