Home Blog Het Best Bewaarde Geheim van Nijmegen

Het best bewaarde geheim van Nijmegen. Zo omschreef de burgermeester van Nijmegen de Splendorfabriek een aantal jaren geleden tijdens de feestelijke heropening. Waarschijnlijk heeft hij gelijk, want ondanks dat we al bijna 100 jaar bestaan in de stad, zijn er veel Nijmegenaren die niet weten wat er schuil gaat achter de statige façade aan de Sint Annastraat…

 

Nieuwe Energie

Er stroomt nieuwe energie door de Splendorfabriek. Je voelt het zodra je het gebouw binnenstapt. Er staat iets bijzonders te gebeuren…

Het vertrek van Jeka, huurder van de grote hal én huurder van het eerste uur, heeft een berg aan mogelijkheden opgeleverd. Ruim 1200 vierkante meter oppervlakte kwam ineens vrij, een mooie kans om de fabriek (nogmaals) nieuw leven in te blazen!

Het zal de meeste huurders dan ook niet ontgaan zijn; er wordt flink geklust in de voormalig Jeka-hal. Die hal heeft overigens de werktitel ‘Productiehal’ gekregen, een duidelijke verwijzing naar het verleden, toen in dezelfde hal de gloeilampen geproduceerd werden. Tevens een hint naar de toekomst, want de Splendorfabriek blijft dé plek in Nijmegen waar geproduceerd wordt!

Over nieuwe energie gesproken; afgelopen week is de laatste hand gelegd aan het zonnecellen-project. Ruim 700 panelen, verdeeld over vier grote daken van het complex, zorgen voor een energieopbrengst van ruim 166.000 kwh per jaar. Persoonlijk gelegd en geïnstalleerd door Tim Schwarte en ondergetekende. Dat is voldoende voor de halve energieconsumptie van alle gebruikers bij elkaar. Op een zonnige dag leveren we zelfs stroom terug aan het net. Een film van de zonnecellen-installatie is aan dit bericht toegevoegd. Het voelt goed om te kunnen zeggen dat we zoveel energie zélf kunnen opwekken. De Splendorfabriek is groen geworden!

Klik hier voor een filmpje van de zonnecellen!

 

een van de vier daken met zonnecellen

 

De werkzaamheden in de productiehal gaan ondertussen gestaag verder. Het grootste breek- en sloopwerk is inmiddels achter de rug en de eerste contouren van de nieuwe invulling beginnen zichtbaar te worden. De nieuw verbouwde hal zal plaats gaan bieden aan tientallen nieuwe huurders. Er worden ruimtes gecreëerd variërend van 20 tot 80 vierkante meter en het geheel wordt onder architectuur herbouwd. Historische details zoals het, op de monumentenlijst geplaatste boogdak, zullen met respect worden behandeld zodat deze ook nog in de verre toekomst te bewonderen zullen zijn.

 

achter deze deur gebeurt iets moois!

 

Een datum voor oplevering is lastig te voorspellen, maar we werken gestaag door. Mocht je interesse hebben om een keer een kijkje te nemen, klamp me (Joris) gerust aan en ik zal de deur voor je open doen.

Best Bewaarde Geheim

Momenteel is de Splendorfabriek dus nog steeds het best bewaarde geheim van de stad. Maar daar gaat verandering in komen! De Splendorfabriek was al speciaal, maar wordt een nóg uniekere plek. Een plek waar in eerste instantie gewerkt wordt, maar ook een plek waar samenwerkingen ontstaan, waar creativiteit hoogtij viert, waar vergaderd, geluncht, gelachen en geleefd gaat worden. Kortom, een plek waar je moet zijn met je bedrijf!

 

Wanneer de verbouwingen zijn afgerond zijn we niet langer meer het best bewaarde GEHEIM, maar het Best Bewaarde GEBOUW van Nijmegen!

 

 

Joris Joore

Splendorfabriek

artist impression van de Productiehal, voor meer info ga naar:   Vrije ruimtes in de Splendorfabriek

Splendor
talks