Op het dak van de fabriek zie je nog wat karakteristieken van vroeger.”

Home Fabriek

Splendor

fabriek

In 2012 ontstond het idee om de voormalige Splendor gloeilampenfabriek, nieuw leven in te blazen.

Dit plan werd met veel enthousiasme ontvangen. Het pand, gelegen in het hart van Nijmegen, werd volledig gerenoveerd. Ook zijn er werkruimtes gecreëerd, welke worden verhuurd aan ZZP en MKB. In de fabriek gonst het van de activiteiten.

Het begin

van Splendor

De oude fabriek ademt nog steeds de sfeer van industriële tijden en is een geliefde werkplek voor ondernemers in onder andere de kunst- en cultuursector. Dit maakt de Splendorfabriek tot een inspirerende en laagdrempelige verzamel- en ontmoetingsplek voor creatieve ondernemers.

Splendorfabriek nijmegen

Splendor

geboorte

In 1919 werd de N.V. Gloeilampenfabriek Nijmegen opgericht. De productie vond plaats in een kleine fabriek gevestigd aan de Van Gentstraat.

Splendor

Onze

schittering

“Splendor” is latijn voor “schittering”. Omdat de merknaam, vooral vanwege de hoogwaardige kwaliteit en een goed prijsbeleid, goed ingeburgerd raakte, besloot men de fabrieksnaam in 1926 te wijzigen in NV Splendor Gloeilampenfabrieken. De reclamekleur voor SPLENDOR werd oranje.

Sint annastraat

In 1928 werd een nieuwe fabriek aan de Sint Annastraat geopend. Anton Jurgens jr., toenmalig mededirecteur, zorgde voor een tegemoetkoming in de daartoe benodigde financiën.

Sint Annastraat

In de loop de jaren ontwikkelde de SplendorFabriek zich tot een wereldspeler op het gebied van de productie van lampen. In de jaren zestig van de vorige eeuw waren er ruim 700 medewerkers. Geleidelijk veranderden de marktomstandigheden en werd de productie naar elders verlegd en in 1982 werd tot sluiting overgegaan. De gemeente Nijmegen bestemde het gebouw van 10.000 m2 tot broedplaats voor kleine en innovatieve bedrijven. Sinds 2006 is het in beheer van een groep investeerders, waaronder Marcel Vermeer en Jos Joore. Er zijn tegenwoordig meer dan 80 bedrijven gevestigd met een uitermate gevarieerde samenstelling zoals kunstenaars, kleinschalige productie, ICT, communicatie en innovatie